Om MEVISIO Inc

Uppdaterad: 6 aug 2018

Företaget startades av mig (Mats) och Marcus för att vi såg att de verktyg som fanns på marknaden inte fullt ut klarade av att lösa de behov som ledare och team har - att visualisera och agera på mål och aktiviteter kopplat till den dagliga verksamheten.


Marcus är sedan länge engagerad inom IT- och verksamhetsutveckling, både som managementkonsult och som utvecklare och projektledare för implementation av olika IT-lösningar. Jag har erfarenheter som bilbyggare, arbetsledare, Lean-ansvarig, och har även många års erfarenhet som managementkonsult.


Grundarna av MEVISIO - Mats Ljungqvist och Marcus Wejderot

Vår strategi är att bygga MEVISIO som företag genom att låta Flexibilitet och Enkelhet vara våra ledord, inte bara för produktutvecklingen utan även för alla relationer med kunder och partners. Plattformen kommer att fortsätta utvecklas och säljas genom ett växande nätverk av partners internationellt. Det gör att du som kund kommer serveras nya möjligheter i hög takt, både i form av nya funktioner och att tillgänglighet och support säkras där ditt företag verkar.


Som personer delar vi ett djupt rotat driv att bygga MEVISIO till världens bästa plattform och företag kring digital visualisering för ledare och team i operativ verksamhet.


Vi delar även intresset av att utmana gränser och utforska möjligheter. Bland våra fritidsaktiviteter hittar du bland annat fallskärmshoppning, dykning, downhill-cykling och segling. Detta har vi med oss i MEVISIO – vi vill på ett kreativt sätt utveckla våra kunders arbetssätt.


Från idé till succé - Hur MEVISIO startades

Dagen efter Lucia, den 14 december 2016 i Stockholm, presenterade vi ett utkast på en digital Lean-tavla för en Servicechef på ett stort Fastighetsbolag. Reaktionen var oerhört mycket positivare än vad vi hade förväntat oss. Men innan det såg det inte lika ljust ut. Det här är berättelsen om hur MEVISIO startades.

Berättelsen börjar egentligen fem år tidigare, på ett svenskt Managementkonsultbolag i Göteborg. Jag hade precis tagit steget att börja jobba med försäljning av konsulttjänster, från att tidigare ha varit Lean-konsult på ett internationellt konsultbolag.

Det fanns många duktiga och trevliga konsulter i Göteborg, men av någon anledning så var det Marcus på Stockholmskontoret som jag blev närmast vän med. Kanske var det för att vi båda hade hållit på med fallskärmshoppning? Eller för att vi båda hade tränat simning på elit-nivå i vår ungdom? Eller kanske blev vi vänner tidigt för att vi undermedvetet hade samma mål och ambitioner, även om vi inte visste det då.

Efter ett par år valde Marcus att lämna den trygga anställningen för att testa livet som företagare, och startade Meffecta AB. Jag kommer ihåg att jag blev väldigt inspirerad, och hade gärna gjort likadant, men kände att det var för riskabelt.

Jag fortsatte sälja konsulttjänster, men kunde aldrig släppa tanken på att jag egentligen ville starta eget. Till slut gick det inte att stå emot drömmen längre, jag var bara tvungen att testa. Jag hade alltid gillat konceptet Visualisering som används i Lean Production, och startade Metodio Design AB, för att testa en idé med en webshop för alla tillbehör som behövs för Lean-tavlor.

En av de första kunderna till Metodio kom genom Marcus, som då var inne och hjälpte ett företag med processutveckling som konsult. Förutom att tillhandahålla konsulttjänster höll Marcus även på att utveckla ett par olika IT-verktyg och appar till mobiler.

Sommaren 2016 testade jag att själv ta fram en digital Lean-tavla. Den gjordes i Google Sheets, ett program som liknar Excel men som körs i webläsaren. Den var helt okej, men som alla som har testat att göra saker i Excel vet så är det nästan omöjligt att göra stabila och framtidssäkra lösningar i den. Redan efter första leveransen insåg jag att det inte var en hållbar affärsmodell, för så fort kunden gick in och började använda tavlan så blev den unik, och kunde inte uppgraderas eller supportas på ett effektivt sätt.

Första prototypen, som blev grunden till MEVISIO

Jag ville ändå se om det fanns en potential på marknaden så jag tog med lösningen på ett par mässor där Metodio var utställare, och många var intresserade, men det kom inga beställningar. I november presenterade jag den för en IT-chef på ett stort handelsbolag, och då stod det klart att jag var helt fel ute. Han gillade idén men bekräftade direkt mina farhågor om att en lösning byggd i en Excel-liknande miljö var för osäker, svår att supporta, och inte heller användarvänlig. Att den dessutom inte fungerade som det var tänkt på en Touch Screen gjorde inte saken bättre.

Det kändes som att det var lika bra att ge upp. Jag skulle aldrig kunna lösa det själv. Samtidigt var Marcus på jakt efter ett nytt projekt. Han hade kört eget i fyra år nu och letade efter intressanta samarbetspartners som delade hans ambitioner. Han hade en idé om en ny modulbaserad IT-plattform, och när vi diskuterade de problem som jag hade stött på så verkade det som att man skulle kunna bygga en Lean-tavla i den plattformen.

Den 14 december hade jag ett möte inbokat med Servicechefen på Fastighetsbolaget, som främst egentlige var ute efter att köpa en 58″ Touch Screen. Men jag frågade ändå Marcus om han ville vara med på mötet. Jag tänkte först att vi bara kunde diskutera våra idéer under mötet, men Marcus tog snabbt fram en prototyp, som vi använde för att demonstrera möjligheterna med en stor Touch Screen. Tavlan innehöll bland annat Gröna Korset, ett Kanban-flöde och ett Gantt-schema – allt anpassat för Touch.

Känner du igen känslan av när något känns 100% rätt? När man själv är helt övertygad, och argumenten kommer av sig själv? När man kan se hur ansiktsuttrycket hos den man presenterar för går från reserverat intresserad till att spricka upp och bara se möjligheter? Precis så var det under mötet: Succé!

Vi började skissa på ett samarbetsavtal för utveckling av lösningen, samtidigt som vi fortsatte visa upp idén för fler – och resultatet var alltid detsamma: Succé!Vi fick direkt in skarpa förfrågningar. Vägen framåt var given. Vi skulle satsa – Worldwide!

Den 1 januari 2017 startade vi företaget MEVISIO Inc.


  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

Copyright 2020 MEVISIO AB