Smidig informationsdelning ökar effektiviteten i båtfabrik

Utmaning

Ineffektiv informationsdelning utgjorde ett onödigt hinder när det kom till produktion och arbetsfördelning.

Lösning

Mevisio erbjöd en lösning för att strukturera och sprida information inom organisationen.

Resultat

Produktionseffektiviteten ökade och det blev lättare för X Shore att nå sina produktionsmål.
Founded
2016
Number of employees
150
Industry
Båttillverkning

Svenska X Shore är en av de världsledande och mest innovativa elbåtstillverkarna i världen. För att ständigt ligga i framkant och klara sina produktionsmål var digitalisering av den dagliga styrningen ett självklart steg framåt.  

X Shore är ett ungt företag som är mitt uppe i en expansionsfas. Deras fabrik ligger i Nyköping - Sverige, men deras båtar exporteras över hela världen. Deras flaggskepp Eelex 8000 har en maxfart på 30 knop, vilket förändrar synen på vad som är möjligt med elbåtar. Att deras dagliga styrning skulle gå i linje med företagets innovativa båttillverkning var enligt Karin Lindström - chef för monteringen på X Shore, givet. 

“Vår vision var att hitta ett snyggt och modernt system för att effektivisera våra dagliga styrning, vilket går i linje med vårt företags motto - att ligga i framkant”, lyfter Karin.

Två båtar per dag 

Även om Mevisios snygga gränssnitt hjälper X Shore att leverera ett modernt första intryck så ligger plattformens riktiga skönhet på insidan. Karin har tidigare arbetat på en rad stora industriföretag och vet hur viktigt det är för verksamhetens effektivitet att den dagliga styrningen flyter på så smidigt som möjligt. Den insikten har hon tagit med sig till X-shore.  

Målet för X Shores fabrik i Nyköping är att producera två båtar per dag och för att nå det målet krävs det alla anställda är “up to date “ och vet vad som behöver göras. Hos X Shore kan det till exempel handla om att visualisera dagens aktiviteter, så att de olika teamen kan synka sitt arbete. Men att snabbt sprida information på en fabrik är inte alltid det enklaste och det var därför självklart för X Shore att de behövde hitta en digital lösning för underlätta informationsspridningen - Mevisio blev den lösningen.

“Tydligheten är den stora vinsten“

Med Mevisio är det lätt att strukturera och sprida information upp och ner inom organisationen. Vilket gör det lätt att för ledningen att få snabb inblick i verksamhetens status samtidigt som det är lätt för teamen att rapportera händelser och prioritera sina uppgifter. Att informationen är tillgänglig för alla oavsett tid och plats är också en funktion som väger tungt, inte minst för att möjliggöra hemarbete. 

“Effektiviteten förbättras av Mevisio, att folk får rätt information gör att alla kan prioritera rätt och vet vad de ska göra. Tydligheten är den stora vinsten”, framhåller Karin.

Alltför fyrkantigt 

Innan Mevisio arbetade X Shore precis som många andra företag med whiteboardtavlor och Excel, vilket fungerade till en början men det hela upplevdes som väldigt fyrkantigt. En av nackdelarna med det analoga arbetssätt är att det tar tid att förbereda mötena. Att fylla i tavlan manuellt stjäl onödigt mycket tid och att man måste vara på plats fysiskt för att ta del av informationen är också ett hinder.   

“Sen är det väldigt skönt att slippa skriva allt för hand. Jag skriver inte så snyggt, så det är skönt att få ett snyggt typsnitt”, säger Karin med ett leende på läpparna. 

Så kommer ni igång snabbt med er digitala lösning

Är ni också ut efter ett system för att digitalisera er dagliga styrning och ta ert förbättringsarbete till nästa nivå? För X Shore och många andra av våra kunder underlättar det att ha en bild av vad ni är ute efter, men om ni inte har det kan vi hjälpa er. Vi kan Lean. Så här låter tipsen från X Shore: 

“Var tydliga med vad ni vill ha, utgå från det ni har idag och ta hjälp av Mevisio, de har bra input och vet vilka möjligheter och moduler som finns. Men det är toppen att ha en bild av vad ni har för behov i utgångsläget” säger Karin.

Läs våra andra kundcase